gitaar FOLK  AT  HOME
Huiskamerconcerten in Tilburg
viool

Links:

Click here for English version
Anthony John Clarke
De kans is groot dat je Anthony John Clarke hebt ontmoet op een evenement in het folk music circuit. Hij is reeds vele jaren werkzaam in de muziek, waarbij hij twaalf CD-albums en drie CD-singles heeft opgenomen en twee songbooks heeft gepubliceerd. Hij heeft in honderden clubs en festivals gespeeld in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Europa, Australië en de Verenigde Staten, waarbij zijn songs goed ontvangen werden. Er zijn maar weinig plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland waar Anthony John niet heeft gespeeld. Zijn aanhangers zijn loyaal en talrijk en de complimenten die hij krijgt van zijn collega's getuigen van het talent en het harde werk van een van de aardigste "jongens" in de folk scene. Hij heeft de naam één van de beste songwriters in de muziekwereld te zijn en zijn harde werk en toewijding aan zijn vak strekken hem tot eer. Voor hem is songwriting inderdaad een ambacht.

Babes in the Grass
Nadat in 2019 er (helaas) een einde was gekomen aan Babes in the Grass, zijn ze in 2023 weer opnieuw begonnen. Adri, Beppie en Elly, drie vrouwen met elk een rijk muzikaal verleden, bestormden als akoestisch damestrio Babes in the Grass de Nederlandse podia. Met hun mengelmoes van folk, bluegrass, 'gouwe ouwen' en een flinke dosis humor, wisten ze een sfeer te scheppen waar de meest verstokte pessimist nog vrolijk van zou worden. Op luchtige wijze bezongen en bespraken de dames onderwerpen als diëten, liefdesverdriet, schoonmoeders, knellend ondergoed en gokverslaving.
Het gerucht ging dat er plannen waren om hun muziek in het zorgverzekeringspakket op te nemen.
Als u geluk had, brachten ze hun muzikale mannen mee en werd het zoals ze noemen 'mannentijd'.
Bezetting: Adri Richter: gitaar, mandoline, zang. Beppie Gasman: akoestische bas, zang. Elly Beurskens: gitaar, banjo, zang.

Bert Louissen
Bert Louissen schrijft teksten en muziek, componeert, arrangeert, zingt en speelt toetsen, gitaar bas en drums. In zijn muzikale carrière heeft hij veel ervaring opgedaan op het podium, in de studio en voor radio en tv. Hij bracht in oktober 2015 zijn album 'Cheerful Goodbye' uit. Een periode van persoonlijke en financiële crisis, kortom de blues, bleek de voedingsbodem voor deze plaat. Voor het eerst in zijn ruim 25-jarige muzikale carrière schreef Bert zowel tekst als muziek zelf.
Op het album laat Bert zijn veelzijdigheid en brede muzikale smaak goed horen. Hij varieert schijnbaar moeiteloos van stevige popsongs tot breekbare liedjes. Thema’s in zijn nummers variëren van opgekropte woede over groot en klein onrecht tot mensen die om verschillende redenen uit zijn leven zijn verdwenen. Eind 2016 is zijn meest recente album 'The Steep Incline' verschenen. Daarnaast treed hij op met covers op feesten en andere gelegenheden. Op het podium speelt hij alleen of met andere muzikanten, afhankelijk van wensen en mogelijkheden.

Bob Fox
Bob Fox is een Engelse folkgitarist en zanger, gespecialiseerd in traditionele en hedendaagse liederen uit het noordoosten van Engeland en in het bijzonder de mijnbouwgemeenschappen daarvan. Hij staat bekend om zijn samenwerking met o.a. Tom McConville, Stu Luckley, en voor solo-optredens sinds 1982. Bob is géén singer-songwriter, hij zingt nummers van anderen en dat doet hij prachtig. Zowel songs van Ralph McTell (schrijver van het beroemde Streets of London), Jez Lowe, Billy Mitchell en vele, vele anderen als van bijvoorbeeld De Beatles. In Groot-Brittanië is hij de laatste jaren vooral veel bezig geweest als de "songman" in het theaterspektakel War Horse, met welke productie hij langdurig in Londens West End gestaan heeft, door de UK getoerd heeft en zelfs mee naar Zuid-Afrika geweest is. Daarbij is hij actief in allerlei "samenwerkingsverbanden", zoals samen met o.a. Jez Lowe in The Pitmen Poëts. Hij heeft net weer een toernee door Australië achter de rug.

Bram Taylor
Bram Taylor is een onderhoudend entertainer met een bijzondere stem en ontspannen podiumpresentatie die zijn publiek een avond op maat (=taylored) bezorgt. Bram kan putten uit een ruim repertoire van traditionele liederen, samen met eigentijds en humoristisch materiaal, uitgevoerd op akoestische gitaar, duet concertina, of onbegeleid. Met een schat aan ervaring, heeft hij een uitstekende reputatie opgebouwd die steeds sterker is geworden bij het touren in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in Folk Clubs, op festivals en tijdens concerten. Bram laat zijn publiek zingen, lachen om zijn aanstekelijke gevoel voor humor en af en toe een traan wegpinken bij sommige van de aangrijpende liedjes die hij graag zingt. Bram is een gevestigde Folk Club en Festival Performer, die veelvuldig heeft opgetreden voor zowel lokale als nationale radio. Zijn populaire festival sessie 'Ballads met Bram' is goed ontvangen.

Cathryn Craig and Brian Willoughby
Met een gecombineerde werkgeschiedenis die leest als een Who's Who van huishoudelijke namen in muziek ... Righteous Brothers, Mary Hopkin, Chet Atkins, Strawbs en nog veel meer, is het nu hun beurt om zelfstandig op het podium te zingen en te spelen met hun eigen goed gemaakt akoestisch gitaargebaseerd materiaal. Cathryn en Brian ontmoetten elkaar in de opnamestudio van Michael Snow in Nashville. Brian en hij hadden het lied 'Hard Luck Café' geschreven ... Michael zei dat hij precies de persoon kende om het te zingen! Toen Brian kwam om het eerste album met zijn eigen liedjes op te nemen, 'Black & White' (met inbegrip van 'Hard Luck Café') nodigde hij Cathryn uit om te zingen. Samen schreven ze 'The Fire', 'Alice's Song' en 'Black & White'. Naast 'Love Belongs Right Here', een Mary Hopkin/Brian compositie, gezongen door Mary, zong Cathryn op het hele album en dus was het duo Cathryn Craig en Brian Willoughby geboren ...

Chris Parkinson
Chris Parkinson speelt al muziek sinds zijn vijfde, te beginnen met de mondharmonica en vervolgens piano, gitaar, concertina, tin whistle, melodeon, piano accordeon en keyboards en zelfs een korte tijd de viool. Hij speelt traditionele volksmuziek van het Verenigd Koninkrijk, Europa en daarbuiten en is ook niet de minste met blues, rock & roll, en zelfs een beetje jazz. Februari 2006 was een wat historische mijlpaal, het was 50 jaar geleden dat Chris voor het eerst mondharmonica op het podium speelde. Chris is ook stichtend lid van de veel veelgeprezen "The House Band". Hij word veel gevraagd, voor zowel live-optredens als studio sessie werk, en heeft gewerkt met talloze mensen uit de folk scene en daarbuiten. De discografie is ook heel indrukwekkend - 7 House Band albums, 2 solo albums, plus sessies op bij benadering 57 albums, 21 compilaties, een video tutor voor de absolute beginner op piano accordeon, een dvd-tutor op Celtic gitaar begeleiding.

Colum Sands
Colum Sands trad op in meer dan dertig landen over de hele wereld en bevestigde de universele aantrekkingskracht van zijn liedjes en verhalen waarin hij de minuscule en vaak humoristische details van het leven observeert. Als lid van de internationaal vermaarde Sands Family uit County Down, vestigde Colum zijn reputatie als songwriter met de release van zijn eerste soloalbum, 'Unapproved Road' in 1981. Liedjes als 'Whatever you say', 'Say Nothing', en 'Almost Every Circumstance' stonden al snel op het repertoire van vele andere artiesten. Zijn tweede album 'The March Ditch' inspireerde een speciale BBC-televisiedocumentaire en liedjes als 'The Man with the Cap' en 'Looking the loan of a Spade' bevestigde zijn unieke vermogen om lokaal te observeren en universeel te appelleren. Op zijn reizen over de hele wereld ontdekte hij al snel dat veel van zijn liedjes al voor hem waren gearriveerd, uitgevoerd door andere zangers en in opnames door collega-artiesten zoals bijvoorbeeld door Gerard van Maasakkers.

Crazy Dutch Regulars
Anders dan de meeste bandjes en groepen, die elkaar leren kennen op school en oefenen in de kelders van hun ouders, bestaan de Crazy Dutch Regulars uit familieleden. Hoewel hun belangrijkste streven is om Nederlandse volksliedjes uit te voeren (zowel in aparte delen als in een aaneengesloten show, waarvan het publiek kan genieten terwijl het passeert op weg naar andere optredens), zijn zij dankzij de opgedane ervaring ook in staat optredens te verzorgen met zigeunerdansen, vuurdansen, steltlopen, ballonfiguren en schminken. Dankzij een sterke familieband en een enorme lading enthousiasme en de bereidheid om zich te ontwikkelen treden ze nu al jaren met veel succes op. Als u geïnteresseerd bent in meer bijzonderheden over de diensten die zij u kunnen bieden voor uw evenement aarzel dan niet om contact met ze op te nemen.

Daithi Rua
Daithi Rua is een Ierse muzikant en songwriter uit County Offaly. Begin jaren negentig werd Daithi uitgenodigd om in Dublins voornaamste locatie 'The Olympia Theatre' te spelen als ondersteuning voor 'The Big Geraniums'. Tegen de tijd dat hij school verliet had hij van musiceren zijn beroep gemaakt en was hij begonnen met het zelf schrijven van liedjes. Halverwege de jaren negentig vormde hij een succesvolle Keltische rock-formatie, 'Sans Souci' genaamd, waarmee hij naar een aantal Europese festivals ging en uiteindelijk ging touren in het Midden-Oosten met Davey Arthur van de bekende Furey's. Daithi heeft gewerkt met vele goede artiesten en muzikale partners, terwijl hij ook een zeer gewild solo-artiest bleef. Zijn liedjes zijn ook opgenomen door een aantal gevestigde artiesten. Daithi is ook stand-in gitarist voor de Europese Rockers Urban Trad geweest en ging in 2009 met Moya Brennan (de stem van Clannad) op haar UK Heartstrings tour.

Dan McKinnon
Dan McKinnon is een echte troubadour - één man, één gitaar, één stem - maar oh, wat een stem ... Dan is een boeiende performer met een voorkeur voor een soepele, vinger-stijl akoestische gitaar begeleiding voor zijn doordachte composities en zangerige melodieën. Met zes solo-opnamen op zijn naam is hij een ervaren muzikant die een breed assortiment van podiumoptredens heeft opgebouwd: optreden als een gerenommeerde solist met Symphony Nova Scotia; zowel als optredens op podia bij Folk Festivals en in folk clubs, overal in heel Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zuidoost-Australië. Verschillende van Dan's liedjes en optredens zijn gebruikt in tv-documentaires die nationaal op CBC TV worden uitgezonden. Onder de resultaten van zijn radio bijdragen op Folk Radio shows in Canada, de VS, Groot-Brittannië, België, Nederland, Israël, Australië en Nieuw Zeeland, behoort ook Dan's vijfde opname: 'Fields of Dreams and Glory', dat 74 opeenvolgende weken op internationale uitzendingen te horen was.

Flossie Malavialle
Flossie Malavialle is een Franse zangeres die betrokken raakte bij de Britse folk scene in 2000-2001. Ze zong daarvoor al jaren in Frankrijk en daarom vond ze het heel natuurlijk om op een avond naar de Darlington folk club te gaan om de lokale bevolking te ontmoeten en een lied te zingen ... Ze besefte toen nog niet dat dit het begin van een nieuw leven in Engeland voor haar zou worden. Ze heeft sinds 2002 10 albums uitgebracht, met inbegrip van "Dark Horses" (januari 2010), dat een verzameling van liedjes is geschreven door Keith Donnelly en geïnterpreteerd door Flossie. Dit album werd uitgebracht ter gelegenheid van de Fairport Convention Wintour. Haar repertoire is zeer gevarieerd, omdat ze van allerlei verschillende muziekgenres houdt. Haar liedjes zijn onder andere bekende nummers en ze houdt ook van liedjes vol van energie of, zoals zij ze zelf noemt, vol van "vavavoum". Er is ook ruimte voor mooie ballades evenals jazzy tunes.

FolkLaw
FolkLaw tourde door Europa spelend op festivals, concerten gevend en optredens waarbij ze vrienden en fans wonnen! Beschreven als "Stijlvolle gepassioneerde folkrock" door het tijdschrift R2, krijgen FolkLaw's liedjes en muziek uw tenen gegarandeerd aan het tikken, uw brein aan het denken en uw voeten aan het dansen! FolkLaw's virtuose vioolspel en doorgroefde zang hebben de radiogolven van radiozenders over de hele wereld bereikt, van BBC tot Radio Caroline, en hun energieke en boeiende podiumoptreden heeft ertoe geleid dat FolkLaw wordt beschreven als "een van de meest opwindende acts op het podium"! Sinds de oprichting in 2009 heeft FolkLaw meer dan 400 concerten gespeeld in kunstcentra, folkclubs en op festivals, zoals het Great British Folk Festival, Monmouth Festival, Lichfield Folk Festival, Banbury Folk Festival en Swanage Folk Festival, daarbij artiesten zoals Seth Lakeman, Ade Edmondson, Hayseed Dixie en de Wurzels ondersteunend.

Fricklesome Amsel
Spetterende Jigs & Reels, sfeervolle Folk Songs uit Schotland, Ierland en eigen composities, ballades die onder je huid kruipen, indrukwekkende vocale harmonieën?
Fricklesome Amsel (Rike,: viool, altviool, contrabas, zang/"Zimmi": viool, gitaar, mandoline, cajon, contrabas, zang/Hannes: bodhran, gitaar, zang/Pete: gitaar, fluit, bouzouki, cajon, zang) biedt dit alles en nog veel meer. Een live-ervaring van speciale klasse.
Met een unieke bezetting slaagt de band erin om het publiek door alle ups en downs van emoties te leiden en mee te nemen in een achtbaan van gevoelens. Nationale en internationale concertgangers zijn zeer enthousiast. En terecht!
Een hoogtepunt was een optreden voor de BBC-radio. De live interviews en twee nummers live gespeeld bij de grootste Britse radiozender in prime time, zullen niet snel vergeten worden.

George Papavgeris
George Papavgeris begon pas met het schrijven van liedjes in 2001, maar sindsdien heeft hij meer dan 200 liedjes geschreven en heeft niet minder dan acht cd's geproduceerd. Daarnaast zijn meer dan een dozijn van zijn nummers gecovered door zangers als Vin Garbutt, Andy Irvine, Roy Bailey, Jim Causley, Cloudstreet en Enda Kenny om er maar een paar te noemen. Hij heeft ook tal van optredens op de Britse en Australische radio en toerde drie keer in Australië (2004, 2006 en 2008) met inbegrip van voorstellingen in het prestigieuze Australian National Folk Festival.
Als performer heeft George een unieke zangstijl en zijn handelsmerk: passie: Met zijn introducties trekt hij het publiek moeiteloos in zijn emotionele achtbaan. Hij wordt gedreven door een liefde voor de mensen met al hun onvolmaaktheden, het overbrengen van de verschillende problemen en zorgen met een gezonde integriteit en gevoeligheid.

Gerry Colvin Band
Gerry Colvin is een singer-songwriter die zich niet in hokjes laat stoppen. Een in Engeland geboren muzikale duizendpoot, die in Nashville gewoond en gewerkt heeft, met Status Quo gespeeld heeft, allerlei muzikale samenwerkingen gehad heeft in allerlei soorten bands met verschillende muziekstijlen. Country and Western, folk, indie, americana, jazz, noem maar op, hij is van alle markten thuis. Ook heeft hij aan standup comedy gedaan in een dubbelact met MacKenzie Crook, heeft hij filmmuziek geschreven en samengewerkt met Alison Moyet. Het is bijna onmogelijk om deze artiest goed te beschrijven. Hij wordt vergezeld door twee andere getalenteerde musici: Lyndon Webb op mandoline en gitaar; Trish Feelan op accordeon. Samen zijn ze uitstekend, maar zoals meerdere keren gebeurt gedurende het optreden, steunt elk van hen Gerry afzonderlijk en creëert daarbij een heel andere muzikale beleving.

Green Matthews
Voorheen bekend als Blast from the Past, spelen Chris Green and Sophie Matthews Engelse traditionele liederen en melodieën in een dóór en dóór 21-eeuwse supervette stijl. Met behulp van een aantrekkelijke mix van zowel oude instrumenten zoals cittern, Engelse grens-doedelzakken en schalmei, als moderne folk instrumenten zoals gitaar, fluit en klavier-accordeon, blazen Chris en Sophie materiaal van honderden jaren geleden nieuw leven in, waardoor het fris, relevant en toegankelijk is voor een hedendaags publiek. Green en Matthews hebben een geweldige reputatie opgebouwd voor het combineren van scherpzinnige en geestige humor met een echte liefde voor de Engels traditie. Ze hebben een bijzondere passie voor 18e-eeuwse ballades en dance tunes en die nu opnieuw worden uitgevoerd voor de eerste keer in tweehonderd jaar. Zij voeren ook originele nummers uit, die gebaseerd zijn op hun schat aan historisch onderzoek naar een fascinerend beeld van de individuele levens en verhalen uit Engeland's verleden.

Hicks and Goulbourn
De muziek die Steve en Lynn maken als het duo 'Hicks and Goulbourn' wordt gekenmerkt door pure akoestische tonen, reflectieve teksten, goed gemaakte arrangementen en ingewikkeld, complex gitaarwerk. Terwijl de genres divers zijn, is er geen compromis in kwaliteit en worden hun live uitvoeringen afgewisseld met boeiende anekdotes en humor. Steve was 13 toen hij gitaar begon te spelen. Zijn eerste onderwijs was in het klassieke genre en later studeerde hij fingerstyle jazzgitaar bij Duck Baker. Tegenwoordig kun je van Steve verwachten dat hij, schijnbaar moeiteloos, klassieke ragtime, jazz, blues, Keltische, vroege en moderne klassieke stukken swing zal spelen... allemaal met een gemak dat je betoverd zal achterlaten! Hoewel Lynn geen formele opleiding heeft genoten, is zingen een passie gedurende haar hele leven geweest en meer recentelijk heeft ze genoten van het bijwonen van vocale en uitdagende harmonie workshops in Cumbria en Shropshire, geleid en geïnspireerd door Maddy Prior en Abbie Lathe.

Hungrytown
Na meer dan een decennium de hele wereld te hebben rondgereisd, hebben Rebecca Hall en Ken Anderson -bekend als het folk duo Hungrytown- een reputatie opgebouwd voor de kwaliteit en de authenticiteit van hun songwriting: "Het is geweldig om te horen dat je niets van anderen hoeft te plunderen om het materiaal te vinden waar echt goede nummers van zijn gemaakt", schrijft Jedd Beaudoin van PopMatters. Tekstschrijfster Rebecca Hall maakt composities "die net zo tijdloos klinken als om het even welke andere traditionele liederen" (Northern Sky, UK), terwijl producer/multi-instrumentalist/echtgenoot Ken Anderson wordt geprezen voor zijn "opmerkelijke affiniteit met instrumentale verfraaiing" (No Depression) en voor het bewerken van Hungrytown's "prachtige vocale harmonieën" (Folk en Roots, UK). Ze brachten hun eerste cd, 'Hungrytown', in 2008 uit, 'Any Forgotten Thing' in 2011 en 'Further West' in 2015.

Jez Lowe
Een dubbele nominatie in de 2015 BBC Folk Awards - voor de beste zanger en beste nieuwe nummer - was een bevestiging van Jez Lowe's positie in de Britse folk en akoestische muziek scene. Niet alleen is hij een van de bezigste live artiesten in het land, maar zijn liedjes behoren tot de meest gezongen door andere artiesten, zowel door lang gevestigde acts als Fairport Convention, The Dubliners en Bob Fox, als door de nieuwe generatie als The Unthanks, De Jong Uns en The Duhks. Ondertussen blijft zijn betrokkenheid bij de bekroonde BBC-serie The Radio Ballads, met zijn lied 'The Wrong Bus' dat werd uitgekozen voor uitzending op Radio 4's Pick of the Year in december 2014. Het nummer is ook te horen op zijn laatste album, 'The Ballad Beyond', waarvan het succes leidde tot een vermelding in FROOTS magazine en lovende beoordelingen over de hele wereld. Jez vertoont geen tekenen van vertraging, met optredens in Amerika, Nederland, Australië en Canada.

The Jigantics
Als de Jigantics een paar muzikale grenzen overschrijden, reflecteren ze gewoon hun eigen invloeden zoals alle bands doen. Er is niets nieuws onder de zon. Martin Fitzgibbon zou graag willen beweren dat ze nieuwe wegen inslaan, maar ze proberen nummers te spelen die ze leuk vinden, plezier in hebben en het leuk maken voor iedereen die ze kunnen meeslepen naar een optreden. Mensen een goed gevoel geven was altijd een van de oorspronkelijke doelen, dus proberen ze het vooral vrolijk, up tempo te houden en spelen ze een paar nummers waar mensen zich in kunnen verplaatsen. Mensen laten lachen, mensen laten dansen, maakte altijd deel uit van het speelplan omdat het iets is dat Martin in Cordoba had meegemaakt en waarvan hij dacht dat het dat was dat misschien op sommige festivals vorig jaar gemist werd. Je moet je aanpassen aan je publiek omdat hen en de promotor gelukkig naar huis te sturen de belangrijkste doelstelling is. The band bestaat uit: Keith Thompson (Vocals, Gitaar, Bas Gitaar), Sarah Kelly (Vocals, Ukulele), Mark Cole (Vocals, Mandoline, Squeezeboxes, Mondharmonica e.a.) en Martin Fitzgibbon (Drums, Percussion, Vocals).

Jonathan Byrd & The Sentimentals
De Deense band The Sentimentals (met als zanger de in Scandinavië zeer bekende MC Hansen) werkt samen met de gelauwerde Amerikaanse singer/songwriter Jonathan Byrd. Zij hebben de handen ineen geslagen om een project uit te voeren waarin ze het gedachtegoed van zowel Kierkegaard als Dylan in muziek tot uitdrukking brengen. Zie: Mother Tongue Project.
The Sentimentals streven ernaar voor andere artiesten te zijn wat "The Band" was voor Bob Dylan. Ze staan daarom bekend als fantastische begeleiders en zijn op tournee geweest met vele artiesten en nu dus met Jonathan Byrd. Deze laatste was in zijn jonge jaren een man van "12 ambachten, 13 ongelukken", maar altijd verknocht aan zijn gitaar. Hij heeft zijn eigen stijl van songwriting ontwikkeld; direct en "to the point", met diepgaande teksten en een groot gevoel voor zelfspot en humor.

Kathryn Roberts & Sean Lakeman
Kathryn Roberts & Sean Lakeman maken al meer dan 20 jaar muziek, met onder andere Seth Lakeman, Cara Dillon, Levellers, Kate Rusby en Show of Hands. Tweemaal wonnen zij de BBC Radio 2 Folk Award voor beste duo (2016 en 2013) en ook wonnen zij als beste duo de Spiral Earth Awards 2015.
Hun sprankelende optreden heeft ze vele fans en een benijdenswaardige reputatie opgeleverd als 'Songwriters par excellence' (froots), waarbij de zeer gevarieerde originele liedjes onderwerpen behandelen als slechte zeemeerminnen, Noorse legendes en een eenzame walvis.
Ze hebben een hoop nieuwe nummers en veel oude favorieten. Na hun laatste twee zeer geprezen albums 'Tomorrow Will Follow Today' en 'Hidden People' kunnen fans van folk en akoestische muziek zich alleen afvragen waar dit leidende paar als volgende mee zal komen.

Kick 'n' Rush
Kick 'n' Rush werd gevormd in 1980, maar de oorsprong van de band kreeg al veel eerder vorm onder de naam 'Maun Valley Ramblers' tijdens de jaren '60, gevolgd door 'The Shambles' in de jaren '70. Hun muziek bestaat uit Skiffle, Comedy, Folk and Rock 'n' Roll, waarvan de invloed zich uitstrekt van Lonnie Donnegan en Woody Guthrie, tot en met de Beatles. Skiffle is een mix van folk nummers met een up tempo Jazz en Rock ritme. De muziek is vrolijk en spontaan en het mooiste van alles: het kan worden gespeeld op geïmproviseerde instrumenten zoals het wasbord en de theekist bas (zoals gebruikt door Kick 'n' Rush). Dit gaf de arbeidersklasse de kans om hun eigen bands te beginnen en inderdaad, Skiffle groepen werden gevormd in iedere stad en dorp in Groot-Brittannië. Vandaag, weigerend om nieuwe muzikale technologie te accepteren, speelt Kick 'n' Rush nog steeds als vanouds in hun eigen unieke stijl, zo'n 50 jaar na de hoogtijdagen van Skiffle.

Kieran Halpin
Met grote droefheid moeten wij mededelen dat Kieran is overleden... R.I.P 04.06.1955-05.10.2020
Als het kenmerk van een groot songwriter het aantal artiesten is dat zijn liedjes zingt, dan is Kieran Halpin een grootheid op dit gebied. Artiesten als Vin Garbutt, Ilse De Lange, John Wright en vele anderen hebben zijn liedjes opgenomen. Hoewel zijn albums iets zijn om naar uit te kijken was het live op het pódium dat Halpin zich waarmaakte. Krachtig en gepassioneerd, intiem en intens, was hij onmogelijk te negeren. Hij slaagde erin om zijn intelligente gedachten en provocerende teksten te combineren met goede melodieën en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een schrijver met een unieke stijl. Dit alles wordt onderstreept door een indringende humor in zijn introducties die een publiek helpt te begrijpen waar het liedje vandaan komt en waar het naar toe zou kunnen gaan. Halpin was zowel thuis in het spelen voor een klein publiek als op een groot festival. In oktober 2012 werd het langverwachte Songbook 3 (met alle nummers van zijn laatste 3 cd's).

Lasses, The & Kathryn Claire
Twee (import-)Amsterdamse vrouwen zingen met passie, overtuiging en humor een geweldige schat aan traditionele en originele folkmuziek. Margot Limburg en Sophie ter Schure (samen The Lasses) timmeren inmiddels al drie jaar aan de weg in binnen- en buitenland en brachten in 2015 hun tweede album “Daughters” uit. Ze staan bekend om hun humervolle introducties van de toch vaak droevige liedjes, die loepzuiver en vol gevoel worden gezongen. De warme alt van Margot en de gevoelige sopraan van Sophie sluiten perfect bij elkaar aan.
In 2015 ontmoette het duo de Amerikaanse violiste en singer-songwriter Kathryn Claire. De tweestemmige liedjes van The Lasses kregen ineens een derde, donkerder stem erbij, plus een geweldige vioolpartij, en ook Kathryns liedjes bleken goed in de smaak te vallen met driestemmige refreinen. Zo werd een terugkerende samenwerking gesmeed. Ook dit jaar treden The Lasses op met Kathryn Claire; in april in Amerika en eind september/begin oktober in Nederland.

Martin Hutchinson
Martin Hutchinson werd geboren in een muzikale familie in het graafschap Kildare, Ierland. Martin senior speelde diverse instrumenten. Van de familie van moeders zijde, treedt zijn oom Michael McFadden nog steeds regelmatig op, net als Martin's zus Maureen met haar dochter Natasha. Martin speelde in pubs als accordeonist in de familieband van zijn vader. Na het leren van een paar akkoorden van een neef en een buurman, begon Martin de gitaar steeds meer te gebruiken. Zijn vader had al een elektrische gitaar voor hem gekocht, maar na een tijdje kochten hij en een vriend samen een Fender Strat. Na deze periode verhuisde hij naar Dublin en zwierf daar rond, jammend met lokale muzikanten. Uiteindelijk werd Martin lid van een band, opgericht door Marc Clinton. Toen die band er mee ophield werd hij ingehuurd als gitarist voor een rock & roll musical in de Ierse taal. Met het geld dat hij verdiende in die show ging hij op weg naar het continent.

Michael Logen
Michael Logen is een internationaal tourende pop/folk artiest, die in het verleden het podium deelde met artiesten als John Legend, Jonny Lang, India.Arie, Mat Kearney and Sister Hazel, op locaties waaronder House Of Blues (New Orleans, Houston, Myrtle Beach), The Ryman, The Bitter End, Hotel Cafe, Chastrain Park Amphitheater, Classic Center Theater en vele andere. Hij heeft getourd in 47 van de Verenigde Staten, evenals in Ierland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Nederland en Italië. Michael bracht zijn debuut album, “THINGS I FAILED TO MENTION”, uit in juni 2007. Songs van dit album zijn uitgevoerd op MTV’s “REAL WORLD”, “THE HILLS”, ABC’s “KYLE XY”, NPR en op meer dan 200 radiostations en ontvingen velerlei onderscheidingen waaronder international songwriting competition’s song of the year award in Folk/singer-songwriter categorie en unisong international songwriting competition song of the year in Americana categorie.

The Mile Roses
Kate Bramley, Simon Haworth & Kari Macleod zijn drie singer-songwriters met eclectische en diverse wortels. Het trio is ontstaan uit een muzikale interesse in zowel Britse folk als de transatlantische connecties met New Country en Americana, en wint snel een reputatie in de Britse folkscene. Originele liedjes en hechte driedelige harmonieën, begeleid door gitaren, fretloze bas, cittern, mandoline en duellerende violen. U kunt spookachtige ballades, swingend country, Keltische roots en meeslepende refreinen verwachten.
Deze verzameling liedjes en verhalen volgen de lange reizen van Engeland en Ierland naar The Land of The Brave and Free vanaf de hoogtijdagen van de Great Atlantic Express-voeringen tot op de dag van vandaag. Emigrerende families namen de muziek en mout van hun thuisland mee naar de smeltkroes van de nieuwe wereld. We vieren deze mix van cultuur en verandering door een eeuw lang de Grote Atlantische Oceaan over te steken.

Na Leanai
Opgegroeid met liedjes die zij leerden van hun muzikale ouders The Sands Family en van andere beroemde muzikanten, is het geen wonder dat deze nieuwe folkgroep 'Na Leanai' (uitgesproken als Na Lah-nee, hetgeen de kinderen betekent) stormenderhand de Ierse muziekscene veroverde. Na Leanai groeide op als zonen en dochters van de beroemde County Down Folk Group en nadat ze veel van hun jaren zingend met het gezin opgroeiden, namen ze de beslissing in 2014 om officieel de band te vormen. Bandleden zijn onder meer: Sorcha Turnbull (Dochter van Anne Sands), Ryanne Sands (Dochter van Ben Sands), Eimear Keane (Dochter van Anne Sands), Fra Sands (Son of Hugh Sands), Moya Sands (Dochter van Tommy Sands) Met viool, fluiten, gitaren en percussie spelen ze aangrijpende nummers, levendige jigs om de voeten te laten dansen en boeien met fraaie vocale harmonieën die je kippenvel zullen bezorgen. Met hun eerste optreden op Fiddlers Green Festival 2014 in Rostrevor, openden ze voor de traditionele topband Craobh Rua.

Niamh Parsons
Niamh Parsons staat bekend als het hebben van een van de meest onderscheidende stemmen in de Ierse muziek. Haar stem is vergeleken met vereerde zangers als Dolores Keane, June Tabor en Sandy Denny. De grote Schotse balladezanger Archie Fisher zei over Niamh: 'een zangeres als zij komt een of twee keer per generatie langs.' Er is gezegd dat, hoewel Niamh misschien niet de beroemdste Ierse balladeer is, velen denken dat ze de beste is. Beschreven in de Boston Herald als zowel emotioneel beklijvend als tonaal zo helder als kristal, zijn de albums van Niamh 'must-have' collector's items voor elke liefhebber van liedjes en zang. Niamh beschouwt zichzelf als het voertuig voor de muziek. ‘Voor mij is het lied belangrijker dan het luisteren naar mijn stem’, zegt ze. Gedurende haar hele carrière trad Niamh op met een grote verscheidenheid aan artiesten en trad ze op op bijna elk prestigieus volksfestival aan weerszijden van de Atlantische Oceaan.

Other Roads
De band Other Roads werd opgericht in 2009 door Pete Abbott en Gregor Borland die eerder samenwerkten in de John Wright Band tot de vroegtijdige dood van John in 2008. Nu met Dave Walmisley treden ze op in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Europa.
Pete Abbott: Een geweldige songwriter, gitarist en een uitzonderlijke zanger die de band leidt en daarbij zijn eigen ontspannen en zelfverzekerde stijl brengt. Een geweldige muzikant en entertainer die geniet van elke minuut van het concert en dat plezier overbrengt op zijn publiek.
Gregor Borland: Won de Junior Gouden Fiddle Award in 1978 en won tot maar liefst acht Schotse kampioenschappen in heel Schotland in de daarop volgende vijf jaar.
Dave Walmisley: Voegt zijn eigen stijl toe aan het trio. Een zanger, songwriter en multi-instrumentalist van grote klasse, die prachtige accenten toevoegt aan de arrangementen.

Pete Morton
Pete Morton is een songwriter en zanger met een schat aan geweldige nummers en podiumpresentatie. Zijn shows zijn dynamisch en intens, maar blijven toegankelijk en humoristisch. Hij toert voortdurend, zowel solo, waarbij hij zijn eigen materiaal gebruikt, als met andere projecten. Begonnen als een straatmuzikant in de straten van Europa, heeft hij opgetreden over de hele wereld met zijn unieke stijl van liedjes schrijven en zingen. Pete zingt vanuit het hart en brengt liedjes die boeiende verhalen vertellen vanuit een zeer uniek perspectief. Met een gepassioneerde, krachtige stem en stevige gitaar stijl, worden traditionele liederen vaak met opmerkelijk gemak gecombineerd met de huidige schrijfstijl van Pete. Zijn liedjes zijn een mengeling van humor, politiek, liefde en sociaal commentaar. Pete heeft acht solo-albums met origineel materiaal opgenomen en een projectalbum met traditionele liederen getiteld 'Trespass'.

Richard Grainger
Richard Grainger is vandaag de dag een van de meest productieve en veelzijdige artiesten binnen de Folk Scene. "Een alom gerespecteerde gitarist, zanger, songwriter, vernieuwer, schrijver en entertainer, met een duidelijke en 'boeiende' vocale stijl". Zijn liedjes worden op grote schaal uitgevoerd door verschillende artiesten. Vanaf zijn jonge jaren toerde hij langs folk clubs in het noordoosten en werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de populaire Teesside Fettlers Folk Group. Hij volgde in de voetsporen van Vin Garbutt en zijn 'mentor' Ron Angel. Richards liedjes bereikten daarbij brede erkenning. Hij is regelmatig 'live' en op de plaat te horen in de BBC Folk Show op Radio 2. De muzikale samenwerking met Chris Parkinson leverde een deel van het materiaal op dat te horen is op het Folk Song album 'Thunderwood'. Hij heeft 13 albums opgenomen en zijn nieuwste album, getiteld 'Hard Road To Prospect Hill', is uitgebracht in de zomer van 2015.

Roger Wilson
Roger Wilson is een folkzanger, muzikant, songwriter, producer en acteur, die zowel solo als met een steeds groeiende lijst van de beste folkmuzikanten en theater beoefenaars in het Verenigd Koninkrijk werkt. Meest recent, na twee jaar bij het Nationaal Theater in 'Warhorse', heeft hij gewerkt aan een aantal theater-en muziekprojecten, waaronder een nationale tour met het stuk 'Lark Rise to Candleford'. Hij heeft drie solo-albums gemaakt, 'de palm van je hand' (1988), 'Stark Naked' (1994) en 'You Look Familiar' (2007). Eén van de vele samenwerkingen was het album 'Wood, Wilson, Carthy'. Nieuwe en interessante samenwerkingen zijn voortdurend in ontwikkeling. Roger Wilson's solo-optredens putten uit een combinatie van zijn eigen songwriting, traditionele volksliederen en fiddle tunes en het werk van andere schrijvers. Hij treedt op in clubs, concerten, festivals en dance-evenementen, en geniet van een drukke carrière als workshopleider en docent.

Tip Jar
Tip Jar is een muziekproject van Bart de Win en Arianne Knegt. Tijdens het opnemen van een aantal duetten voor het solo-album van Bart ontdekten zij dat hun stemmen op een natuurlijke manier in elkaar vloeiden. Ze besloten dan ook tot een op duetten gebaseerde samenwerking. Zij begonnen met het schrijven van liedjes en namen deze op een pure en eerlijke manier op waarbij de essentie en het karakter van de song voorop stonden. Bart studeerde jazzpiano and -vocals aan het conservatorium, maar werd geïnspireerd door americana muziek en zijn interesses ontwikkelden zich vooral in het laten horen van een traditioneel geluid van etnische oorsprong. Arianne begon met zingen in bands en koren tijdens haar schooltijd. Later was ze leadzangeres in 'Marylou & The Good Old Boys'. Sinds 2009 is Arianne één van de stemmen van 'The Simple Life'. Naast haar vocale en songwriting bijdragen zorgt zij voor de promotie van 'Bart de Win & The Simple Life' en 'Tip Jar'.

Tom Clelland
Nadat Tom Clelland met vervroegd pensioen ging als plaatsvervangend hoofdonderwijzer in Glasgow, evenals de uiteindelijke voltooiing van de werkzaamheden aan een Stevenson CD, 'From A Garden Of Songs', die hij begon in 2002, en het zingen van een lied over de eens beroemde boomgaarden van Lanarkshire voor een voormalig prominent lid van de Conservatieve Partij, werd eveneens van de in Clyde Valley gevestigde singer-songwriter een van zijn 'guitar picking' patronen gebruikt, in de meest vleiende manier, door Pentangle gitarist John Renbourn.
Toen familieverplichtingen minder eisen aan zijn tijd stelde, begon hij songwriting te ontwikkelen en probeerde daarbij om nummers te schrijven die iets origineels en interessants te zeggen hadden. Na 'Little Stories' in 2002, 'Life Goes On' in 2005 werd in 2012 'Next Time' uitgebracht.

Vicki Swan & Jonny Dyer
Vicki Swan & Jonny Dyer combineren moeiteloos traditioneel materiaal met eigentijdse geluiden. Hun uitvoeringen tonen nieuwe interpretaties van oude liedjes naast originele zelf geschreven nummers en nieuwe hedendaagse liedjes die volledig thuis zijn in de traditie.
Uit deze combinatie hebben ze een geluid ontwikkeld dat zowel vertrouwd als fris is. Vicki en Jonny geloven sterk in het laten leven van de muziektraditie door een gevoelige interpretatie, en laten de melodie zingen zonder enige beperkingen.
Raak in vervoering door de beklijvende nyckelharpa, verbaas u over de koehoorn (een van 's werelds eerste communicatiemiddelen) en ontmoet enkele van de doedelzakken die niet uit Schotland kwamen. Hun avonden zitten vol met tikkende deuntjes en liedjes van liefde, dood, treinen en verkleden (niet altijd tegelijkertijd) allemaal gepresenteerd met sprankelende zachte humor, veel glimlachen en bekwaam muzikaal vakmanschap.

West of Eden
Een 6-persoonsband, gestart door Martin en Jenny Schaub, (Martin op akoestische gitaar en zang, Jenny is de leadzanger en speelt de accordeon) en aangevuld met Lars Broman op fiddle, Henning Sernhede op mandoline en zowel elektrische als akoestische gitaar, Martin Holmlunnd op bas en Olav Karlevo op drums, bodhran en percussie.
Zes briljante muzikanten met grote liefde voor Keltische muziek en cultuur, die traditionele liederen maar ook hun eigen composities in verschillende muziekstijlen uitvoeren.
Zij hebben intussen al 8 CD's uitgebracht en toeren al jarenlang met grote regelmaat door heel Europa, en de recensies van die optredens liegen er niet om! Hun website zegt:
Swedish by birth they may be, but in heart and soul they are definitely Celtic!

The Whispering Tree
Het Frans-Amerikaanse duo, bestaande uit singer/songwriter Eleanor Kleiner en multi-instrumentalist Elie Brangbour, maakt rijk meeslepende folk-rock boordevol suggestieve teksten, natuurbeelden, perspectieven van reizen en een panoramische muzikaliteit die traditionele folk, indierock omvat, classic rock en pop en rock n 'roll uit de jaren 60. Het tweetal heeft gunstige vergelijkingen gemaakt met Cowboy Junkies, Over de Rijn en Aimee Mann.
Sinds de oprichting in 2007 heeft The Whispering Tree twee albums en twee EP's uitgegeven en nationaal en internationaal getoerd. Het duo heeft ook uitstekende kritieken gekregen van onder andere The Big Takeover Magazine en Keyboard Magazine. Andere grote carrière-momenten zijn onder meer Kerrville New Folk finalisten; Winnaars van het Project van Philadelphia Songwriter; en Eleanor en Elie de eer hebben om hun stem te lenen aan het album van Pete Seeger en Lorre Wyatt, A More Perfect Union.

Winter Wilson
Folk met een vleugje blues, mooie liedjes, prachtig gezongen en een geheel eigen gevoel voor humor. Sinds zij hun krachten bundelden in 1995, hebben de in Lincolnshire gevestigde Dave Wilson en
Kip Winter een reputatie opgebouwd in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten voor uitstekende songs, sublieme harmonieën en een geheel eigen stijl. Nu erkend als een van de beste song-writers die momenteel werkzaam is in de Engelse folk scene, is Dave vooral bekend om zijn beklijvende verhalen over liefde en oorlog; zijn 'Storm around Tumbledown' is hard op weg een folk club standaard te worden en is opgenomen door vele artiesten, waaronder Vin Garbutt en Anthony-John Clarke.
Kip's stem is een van de beste in de business, waarbij zij kracht en emotie weet te verbinden met de subtiliteit van de harmonie. En het moet gezegd worden dat Dave niet achterblijft bij het zingen. Om het beste van Winter Wilson te waarderen moet je ze live zien.